HTML

Tőzsde, Tőzsdézés, Online Tőzsde, Tőzsdei tippek

 

A naplozás lenne a titka a tőzsdei sikernek?

2010.04.05. 19:02 :: Forevertrader

Gondolatok a kezdésről és a kereskedés nyilvántartásáról

Miért részvényekkel kezdjük?

Ha valaki nem tudja értelmezni a részvénypiacokat (és itt nem a Magyar kis játszótérre gondolok) akkor sok nehézsége fog akadni a devizán is, pláne közép vagy hosszútávon.
Ez a kettő igen szoros kapcsolatban volt, van és lesz is egymással, míg a világon "gazdaság és pénz van".

A részvénypiaci kereskedéssel szemben sokak a "gap"-es piaccal érvelnek:

A GAP dolg az kb 6-7 évvel ezelőtt természetesen engem is "megsuhintott úgy istenigazából" úgyhogy tudom hogy nagyjából mit jelent. Ez akkor 80,000.- usd-be került 2 nap alatt. Lehet hogy ez nem nagy pénz, de akkor nekem kezdőként nagynak számított.
Persze ha most nem tudnám elő venni az akkori tradenaplómat akkor nehéz helyzetben lennék, az biztos...


Ha nem tanultam volna a szituációból, akkor téynleg az egy olyan hiba lett volna, amit nem volt érdemes elkövetni! Ez pedig egy sima, egyszerű eset volt, amikor vállalati jelentéskor benne voltam egy bizonyos cégben, egy igen rövid lejáratú opcióval.
A részletek most nem annyira érdekesek.

A GAP dologban a következőket figyeltem meg az elmúlt években amióta részvényezem is.
A GAP-ek nagyrésze, kb 70%-a a fő trend irányában keletkezik. EZ nekem egy nagyon fontos információ! Ugyanis én kizárólag trendkövető stratégiát használok a részvénypiacon is. Ezen egyszerű oknál fogva a GAP-ek nekem sokkal többször hoznak extra, nem várt profitot, mintsem hogy veszteséget.

A legtöbb trader attól fél hogy a stoppját a gap átugorja és hogy nem teljesülnek.


A tények azonban azt mutatják hogy 100 kereskedésből talán 1 x fordul elő ilyen! (ha valakinek ez akkora gond, akkor pedig be lehet biztosítani minden egyes nagyobb részvényt, hogy nyugodtan aludjon az ember)Akkor tehát mégsem itt megy el a pénz....
Mert ugye az még mindig tény hogy a kereskedők nagy része elveszti a pénze 90%-át pl. a forexen.

És persze most tudom hogy nem egy olvasó már el is kezdte írni a válaszát, hogy "de hol voltam én az Orosz válságkor, vagy 2001 szept 11.-én.."És tényleg őszintén mondom hogy legmélyebb tiszteletem azoknak akik annak idején a piacon voltak, és túl tudták élni.
(nagyon sajnálom hogy akkor még nem kereskedtem)
 

Bár meggyőződésem hogy akinek akkor is volt kilépési stratégiája, és figyelembe vette az akkori trendeket, annak nem voltak túl nagy problémái. Viszont igazán azokat sajnálom, akik megéltek már ilyen "világrengető" eseményeket, és a mostni gazdasági válságban mégis pénzt veszítettek! Sőt azokkal ez emberekkel van igazán nagyon nagy baj, akiknek az életükben ez már nem az első válság, és mégsem tudtak vele igazán nagy pénzeket keresni! Igen, a múlt azon hibáit nem volt érdemes elkövetnünk, amikből nem tudtunk tanulni.

Nekem a tőzsdei pályafutásom kapcsán a 2007-2009-es válság volt az első.
De egyetlen dolog a napnál is világosabb volt. Pontosan meg lehetett határozni az esések egyértelmű jeleit, és pontosan meg lehetett határozni azt hogy meddig szabad shortolni a piacokat. (akik követik a heti elemzéseinket, azok most nem mondják az hogy ez egy utólagos információ, akik pedig nem, azoknak úgyis mindegy hogy mit írok)
 

Most pedig 2009 március óta csak és kizárólag longolni tudom az én stratégiámmal az USA részvénypiacot. (teszem ezt 2009 márc 23.-a óta, és ezt megint azok tudják igazolni akik azon a héten velem együtt vettek elsőként APPLE részvényt)(és természetesen az utóbbi 1 évben talán senki nem kapott több kritikát ezzel kapcsolatban, mint én, de akkkor sem tudok változtatni a nézetemen.)

A másik dolog amit megfigyeltem, hogy azok akik részvényekel kezdik el a pályafutásukat, azok nem bírják elveszíteni a pénzüket olyan rövid idő alatt mint a devizások. Namármost, nekem mint oktatónak, kutya kötelességem az olyan instrumentum és időtáv favorizálása, ahol a kezdők a tőkéjüket a legnagyobb biztonságban tudhatják.


Éppen ezért mindenkinek azt javaslom hogy: kezdje a tőzsdével való megismerkedését a részvénypiaccal, azon belül is az Amerikaival! Ha valaki képes 1 éven túl is megőrizni a tőkéjét ezen a játszótéren, akkor egy borzasztó nagy előnnyel rendelkezik azokkal szember akik 3 hónap alatt a seggére vernek a számlájuknak!

Ez az előny pedig a következő:
Sokkal több időt tudtak a piacon tölteni miközben tanultak!Ez nagyon, nagyon lényeges.
Mindenki fel akarja gyorsítani a tanulást azzal hogy nekiesik a devizának, és orrvérzésig tradel, napi 8-10 órában, mondván hogy majd így hamarabb megtanulja a szakmát!

DEHOGY TANULJA!

Viszont a lelki gödrök és a kudarcok olyan gyorsan jönnek egymás után, hogy azt sem tudja hogy mit kezdjen a dologgal. Jön a két megszokott érzés, a kapzsiság és a félelem, de olyan gyorsan váltakozva, hogy a delikvens azt sem tudja hogy mit csinál, csak nyomkodja a számláját (jóesetben a demót) addig amíg pénz van rajta. Aztán újratölti, és újratölti, mgnem abbahagyja a tradet, mert nem bírja feldolgozni a veszteségeket.


Ezzel egy dolgot ért el:
KIREKESZTETTE MAGÁT A VILÁG LEGJOBB ÜZLETÉBŐL!!!!

Eszébe sem jut mentális naplót vezetni, mert nem is hallott róla, a sima tradenaplóra meg nincs is ideje, meg nem is érti hogy minek kell.
Mivel hogy az esetek 90%-ában ezt látom, arra az egyszerű következtetésre jutottam, hogy ez tuttibiztos100% hogy nem a sikerhez vezető út.


Az teljesen biztos, hogy kell az önkontroll.
De milyen formában?
Hogyan tudja magát egy kezdő trader önfegyelemre nevelni?
Hogyan kezdjen hozzá?
Mi konkrétan az első lépés?

 

A legtöbb helyen akik oktatnak, azt hallom hogy "tanulj meg érzelem mentesen tradelni".
"Mert a sikeres traderek érzelem mentesen hoznak döntéseket."

Ezt ám a nagy okosság!
Szerintem az sem érti ezt igazán, aki ezt mondja.
(Szivesen felidézném azon oktatócégek hosszú listáját akiknek az anyagában ez benne van, vagy hallottam a múltban valamelyik tanfolyamon, webinárban, vagy bárhol, de azt hiszem akkor nagyon sokan megharagudnának rám... )

Te mint érzelmekkel születő ember, tanulj meg érzelmek nélkül dolgozni?
Tehát az lenne a "szent grál" hogy azokat az emberi érzéseket, amik az életnek időnként értelmet adnak , azokat öljük meg valahogy szándékosan magunkban?
Irtsuk ki a reményt, ami ez egyik lételeme az emberi természetnek?
Milyen rossz hír lenne ez azoknak a fiataloknak akiknek a hétköznapok a reményen alapulnak, egy jobb jövőbe vetett hiten, egy szerelem beteljesülésén, egy jobb anyagi környezet megteremtésén.

Írtsuk ki a kapzsiságot magunkból?
Ki az akiben nincs valamilyen szintű kapzsiság?
Ki ne vágyna többre annál amivel rendelkezik, vagy amit elért eddig az életben...?

Vagy a félelmet szüntessük meg magunkban?
Azt az érzést ami a gyermeket meggátolja abban hogy a forró kandalló ajtajához nyúljon, azt az érzést ami néha az ember életét menti meg, amikor nem megy bele olyan dolgokba amivel az életét veszélyeztetné? Nem hinném hogy ez lenne a cél.

Az érzelmek kioltásával nem mást, mint magát az EMBERT ölnénk meg.
Ez biztosan nem lehet a sikeres trade kulcsa.

Sőt, véleményem szerint minden egyes tradhez nagyon, nagy szükség van az emberi félelemre, és a kapzsiságra is, a többi nagyszerű emberi tulajdonság mellett. Ez az aminek az egyensúlyban tartása hozza meg előbb -utóbb a sikert ezen a területen is.


Mentális napló.

Amiért én azt gondolom hogy nem hogy kell, hanem kötelező!
(és ez megint csak az én privát véleményem amivel nem kell egyetérteni, sőt...)

VAn ugye a piac, ami egy folyamatosan mozgó valami.
Van egy összekapcsoló láncszem, az pedig maga a számítógép, ami szintén elettelen, érzelmektől mentes dolog. És van a 3. dolog a tradeben, az pedig maga az ember.
Az első kettő dolognak nincs mentális összetevője, mert gyupán tárgyakról és megfoghatatlan dolgokról van szó. DE, ott van az ember, akin a történések 99%-a múlik!
 

 

Minden egyes trade eredménye, vagy vesztesége a te felelősséged!
(persze sokszor próbáljuk ez indikátorokra, hírekre, vagy bármi másra fogni, de akkor is mi vagyunk a felelősek minden tettünkért! )A mentális napló pont ezzel a dologgal foglalkozik.
Annak a fontos résznek a "könyvelését" csinálja, amiről sokszor elfelejtkezünk.

A meglátásom a következő, az ember mentális helyzete és a traddel való kapcsolatában.

Vegyünk 2 szituációt:

1, Reggel felkelek, kipihenten, és bekapcsolom a számítógépemet.
Az időjárás csodálatos, a hangulatom kifogástalan. A nap is jól indul, mert ahogy leülök a piac elkezd mozogni, és a stratégiámnak megfelelő jelzések jönnek folyamatosan.
Elkezdek tradelni. A tradeket 12.00-ig csinálom, és ott abbahagyom az aznapi munkát.
Azon a napon jól kerestem, nem voltak zavaró körülmények.Modhatnám hogy ideális volt minden a trade-hez. Mentálisan felkészült voltam, és ez meglátszik az eredményekben is.

2, A következő napon fáradtan ébredsz.
Előző este céges buli volt, meg amúgy is sokár tudtál elaludni valami miatt...
Hajnalban arra ébredtél hogy a szomszéd macskája nyávogására egyszerűen nem tudsz tovább aludni.Reggel 7.30-kor becsönget a postás és behozza szokásos havi számlákat.
Már attól is feszült vagy hogy tudod hogy csekkek vannak a levelekben. Normálisan 8.00-kor szoktál felkelni, de ez az este kicsit más volt mint a többi...

Mély nyomot hagyott benned, úgy hogy talán nem is érezted közben.Leülsz szokás szerint a gép elé.Elkezdesz kereskedni.Az első trade veszteséggel zárul. Rájössz hogy kicsit korán léptél piacra.Annyira nem örülsz neki, de mivel megszoktad az időszakos veszteségeket, így tradelsz tovább. Aztán a tradek vegyesen záródnak, és délben abbahagyod a kereskedést.

A kérdésem mindössze a következő:
-Melyik esetben vagyok mentálisan jobb viszonyban a piaccal?
-Melyik helyzetben tudok több pénzt csinálni?
-Melyik napot szeretem jobban?

Feltételezem hogy ezekre a kérdésekre mindenkinek egyértelmű a válasza.
Valószínűleg erre a napra emlékezni is fogok. DE MEDDIG???


→ Menniyre fogok visszaemlékezni a sikeres napomra?
→ Mikor fogok újra gondolni rá, amikor majd egy érzelmi "gödörben" leszek és kell valami   ami kihúz onnan?
→ Hogyan tudok önmagamba lelket önteni a múlt pozitív tapsztalataiból, ha nem naplóztam le, amit le kellett volna?

Nagyon sok tardert látok, aki abbahagyja a kereskedést idejekorán.
Ezeknek az embereknek, akik előt nagy jövő állt volna, biztos hogy nem volt tradenaplójuk. De mentális naplójuk biztosan nem.Sőt olyan ember sem a környetzetükben aki a "lelket tartotta volna bennük" amikor arra szükség lenne.

És én tudom hogy amentális napló vezetése az teher az első időben, és sokszor nem értjük hogy miért is kell.(néha elő szoktam venni és erőt merítek abból, amikor jó dolgokat csináltam, és folyamnatosan kutatom hogy mikor voltak veszteségeim, és annak mi volt a pzsichés oka, mert sokszor nem a stratégiámban kell keresnem a problémák gyökerét.)

Persze a napló vezetése nem kötelező, senki sem fog megbukni a vizsgán, ha nincs tradenaplója (mert ugye nincs is vizsga csak az ÉLET, ahol a legtöbben viszont megbuknak, sajnos..)

 
 Péter

Szólj hozzá!



Buzz this
Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdezes.blog.hu/api/trackback/id/tr511896907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása