HTML

Tőzsde, Tőzsdézés, Online Tőzsde, Tőzsdei tippek

 

Most talán megmenthetjük a TE életedet is!

2010.05.09. 13:27 :: Forevertrader

 

Az elmúlt napok eseményei kapcsán úgy éreztük, hogy fontos lehet a traderré válás szempontjából ez a levelünk, melyben hasznos gondolatok szeretnénk veled megosztani.
 
 
Amennyiben kereskedsz valamelyik piacon, úgy meg fogod érteni jelen levelünk aktualitását.
Célunk most kifejezetten az hogy segítsünk NEKED gyakorlati javaslatainkkal „kimászni” az érzelmi gödörből amibe belekerültél, vagy segíteni megőrizni azt a pénzt amit esetleg a napokban kaptál a piactól.
 
 
 
Milyen érzések kavarognak most benned?
 
 
Lehet, hogy most éppen örömmámorban úszol, mert a héten elért eredményeid még téged is megleptek.
 
Lehetséges, hogy olyan mértékű hozamokat realizáltál, melyek elvárásaidon felüliek voltak.
 
Annak az esélye is megvan, hogy most mély depressziós, kiábrándult állapotban vagy, mert a veszteségeid, amiket az elmúlt napokban elszenvedtél azok elvették a kedvedet a további kereskedéstől.
 
Az is lehetséges, hogy kiegyensúlyozott vagy, és csupán azt érzed, hogy volt egy olyan hét, amikor különösen hasznos volt, ha alkalmazni tudtad a kockázatkezelési alapszabályokat.
 
Sajnos annak az esélye, hogy most egy nagymértékű veszteség elkönyvelésén vagy túl rendkívül magas.
 
Miért tudjuk ezt biztosan?
 
Nos az oka rendkívül egyszerű.
 
Egyszerűen hiszünk a bizonyított dolgokban. Elfogadjuk azt, amit a statisztikák és a nagy számok törvényei mondanak. Tudjuk ,hogy a résztvevők legalább 90%-a veszít a piacokon, és mindössze 10%, vagy még ez alatti azon résztvevők száma, akik nagy nyereséget realizálnak.
 
Az elmúlt napok kiemelkedően volatilis, ingadozó piaci környezete minden bizonnyal sok embert elszegényített, és mindössze egy szűk réteget tett még gazdagabbá.
 
Ha te is kereskedsz, akkor most az alábbi 3 lehetséges szituációban érezheted magad:
 
 
1,   Rendkívüli nagy nyereségben vagy.
 
 
 
Sajnos ennek az esélye mindössze 10%-nyi, a fenti okok miatt.
HA ebben a helyzetben vagy, akkor saját magadról az alábbi megállapításokat teheted meg.
 
-Valószínűleg már van egy működőképes kereskedési stratégiád (és bízunk benne hogy nem csak szerencséd volt).
 
-Piacon voltál akkor amikor kereskedési döntést kellet hoznod, és mentálisan már azon a szinten vagy hogy nem hezitáltál megtenni amit kellet ott ahol szükség volt rá.
 
-Úgy sejtjük, hogy nem most kezdted a kereskedést, hanem már egy ideje foglalkozol a tőzsdével, vagy a devizapiaccal.
 
Mit tegyél hogy ne add vissza a megkeresett hozamaidat, mint ahogyan a legtöbben ezt most a napokban meg fogják majd tenni?
 
Gyakorlati tanácsaink:
 
Először is értsd meg hogy a money management egyes szabályainak a betartása az ami a kimagasló nyereségeidet okozta, és ez volt az oka annak is hogy nem veszítettél szemben a piac legtöbb résztvevőjével.
 
Tudnod kell hogy a jövőben is ugyanezeket az alapelveket kell alkalmaznod hogy sikeres légy.
 
Ez a legfontosabb dolog amit a tradenaplód mentális részében a heti összefoglalónál fel kell jegyezned!
 
Viszont igen jó esély van arra hogy hiába van stratégiád, hiába kezelsz kockázatot, valószínűleg nincs pénzkezelési kultúrád, vagy szabályrendszered.(ha ezt a szót most hallod először, vagy nem tudod, hogy mit értünk alatta, akkor biztos hogy nem rendelkezel még ezzel a tulajdonsággal).
 
A javaslatunk a következő:
 
Azonnal utald vissza a nyereséged nagy részét, ami a számládon keletkezett! Maximum 10-20 %-kal több pénzt hagyj kinn a kereskedői számládon, mint amivel eddig játszottál.
 
HA ezt nem teszed meg, akkor tudnod kell hogy a most megszerzett nyereségeidet a következő néhány hétben, max. hónapban kétséget kizáróan vissza fogod adni a piacnak!
 
Ennek az oka rendkívül egyszerű. NEM tudsz felnőni egyik napról a másikra egy magasabb szintű pénzkezeléshez. Javasoljuk, hogy ne is próbáld meg.

Inkább jutalmazd meg magad!
 
Használd fel a hozamodat arra, hogy az elmédet, és az érzéseidet is megjutalmazd, hogy legközelebb tudja a tudatalattid, hogy ugyanezt kell tennie, mint most és akkor jutalomba fog részesülni.
 
Vegyél meg olyan dolgokat, amire eddig vágytál.Utazz el olyan helyre ahova mindig is szerettél volna.Költsd olyanra a megkeresett pénzedet, ami örömet okoz neked.
 
A pénz önmagában nem fog boldoggá tenni, így ne arra koncentrálj.

 

 

2, Mit tegyél ha az elmúlt napokban a veszteségeid mértéke olyan szintű volt, hogy most igen komoly érzelmi nyomás alatt vagy?
 
 
Talán ennek van a legnagyobb esélye, hisz ahogy te is tudod a résztvevők 90%-a veszít, így statisztikailag jó eséllyel most ebbe a csoportba tartozol.
A segítségre most leginkább NEKED van szükséged.
 
Gyakorlati tanácsaink:
 
Először is vedd elő magadat és számoltasd el a tetteidet.
 
Tedd fel magadnak a kérdéseket:
 
-Miért nem voltam képes betartani az alapvető kockázatkezelési szabályrendszereket?
 
-Miért kereskedtem akkor, amikor még a stratégiám nem fejlődött ki, és nem bizonyosodtam meg annak működőképességéről a demó számlámon?
 
-Miért nem hagytam abba a kereskedést, amikor érzetem azt, hogy már olyan veszteségben vagyok, amit nem lenne szabad hogy megtörténjen?
 
-Miért nem voltam képes betartani azokat a dolgokat, amiket olyanoktól tanultam, akik már voltak ezekben a csapdákban?
 
-Miért nem vagyok képes megértetni önmagammal, hogy az egyedüli védelmet a kockázatkezelés adja, bármilyen piaci szituációban?
 
-Miért engedtem meg magamnak, hogy az ösztönös érzéseim megengedjék azt hogy olyan összegeket kockáztassak amelynek a nagysága már már az egzisztenciámat veszélyeztette?
 
-Miért nyitottam olyan méretű pozíciókat, amik a józan ész határán túlmentek?
 
-Miért hittem azt hogy képes leszek ugyanazzal a módszerrel visszakeresni a pénzemet, amivel eddig veszteségeket okoztam saját magamnak?
 
-Meddig akarom még megismételni ezeket a szituációkat, amik érzelmileg alkalmatlanná fognak tenni a kereskedésre?
 
Ezekre a kérdésekre kizárólag az őszinte válaszaid alapján kellene válaszolnod, saját magadnak.Légy magaddal őszinte! Saját magadnak teszel ezzel szívességet, és nem másnak.
 
Érzelmi, mentális problémáid, amikre vissza tudod vezetni az elmúlt napok veszteségeit:

 

-Olyan instrumentumokkal kereskedtél, amiket nem ismertél kellőképpen.
 
-Olyan időtávot használtál, amiben nem volt bizonyított stratégiád.
 
-Talán azt érezted, hogy kimaradtál pár jó helyzetből, amin sokat kereshettél volna, és utólag próbáltad behozni a „lemaradásodat”
néhány nagy pozícióval nyitott tradedel.
 
-A nyereségvágy olyan mértékű volt benned, hogy elnyomta az egyik szükséges emberi tulajdonságodat, a félelmet, ami meggátolhatott volna a kimagasló veszteségtől.
 
-Nem tudtad feldolgozni az egyik tradeben megélt veszteségedet, és ezt azzal próbáltad kompenzálni, hogy a bosszúvágy volt a domináns érzés benned, ami elvakította az elmédet.
 
-Engedted elhatalmasodni magadon az olyan ösztönös érzéseket, amik inkább a sikertelenség felé vittek, mintsem hogy koncentráltál volna azokra, amiket tudatosan kellet volna használnod a siker érdekében.
 
Amennyiben magadra ismertél valamelyik szituációban és el tudtad fogadni azt hogy hibáztál, már megtetted az első lépést afelé hogy legközelebb esélyed legyen elkerülni a bajt.
 
Ezen kívül, ha van benned némi alázat és el tudod fogadni, hogy TE hibáztál és nem a piac, nem a brókered, nem a platformod, nem az indikátorod… stb…akkor közelebb kerültél egy lépéssel a tudatosan sikeres trader felé.
 
A leginkább most arra van szükséged hogy elkerüld azt hogy benne maradj abban az érzelmi völgyben, amiből a legtöbben képtelenek kimászni.
 
Hidd el hogy a napokban sok trader „meghalt”.
Sokan vesztették el a hitüket, önbizalmukat, és befejezték a kereskedési pályafutásukat.
 
Valójában meghalt bennük valami.  Meghalt a belsőjükben az az ember, aki képes lett volna nagy dolgokat véghezvinni az életben.
Meghalt az a lény, akinek voltak nagy tervei, voltak reményei, voltak félve őrzött titkai.
 
Meghalt az a valami az emberben, ami képes a mindennapokat örömtelivé tenni, az az emberi érzés, ami a reménnyel összekapcsolva értelmet, célt ad az embernek.
 
TE MAGAD ÖLTED MEG EZT AZ EMBERT!
 
Felelőssé tehetsz bárkit, átháríthatod a történéseket másra, de ezzel mindössze önmagadat csapod be. És ne vár az élettől semmi jót a jövőben ha még magaddal szemben sem tudsz becsületes lenni.
 
Minden, ami történt veled, azzal kapcsolatban  100%-ban TE vagy a felelős!
 
Ha ezt a dolgot nem érted meg igazán, akkor az élet minden napján áldozattá fogsz válni.
 
Mit tegyél most?
 
Először is néhány napig, de akár néhány hétig: NE KERESKEDJ!!!
 
A legfontosabb hogy önmagadat vissza tudd hozni arra a mentális szintre, amikor alkalmas leszel a kereskedésre ismét.
 
Ne koncentrálj arra, hogy mennyit vesztetté! Koncentrálj arra hogy mit tegyél majd a jövőben!
 
Ez már a múlt. Elkövettél egy, vagy több hibát, aminek ára volt. Nem lett volna szabad ennyit fizetned érte, de ez már megtörtént, ezen nem tudsz változtatni.
 
Vond le belőle a tanulságot! A pénz az pótolható, ez nem lesz gond. Az érzelmi veszteség, a mentális szintednek a visszaesése viszont sokkal, de sokkal nehezebben visszanyerhető.
 
Most erre kell koncentrálnod. Kizárólag tudatosan fog sikerülni kimásznod a jelenlegi érzelmi helyzetedből. A legtöbben képtelenek erre.
 
Azok, akik ilyenkor abbahagyják ezt a szakmát, az esetek nagy részében azért teszik, mert egyszer az életükben lesz egy akkora érzelmi és pénzügyi válság /amit persze önmaguknak idéztek elő/ amiből képtelenek kikerülni győztesen.
 
Inkább abbahagyják a kereskedést, mintsem hogy odaálljanak önmaguk elé és szembesítsék magukkal a belső énjüket, ami kiütötte a játékból őket./ Ezeket az embereket megismered majd a jövőben, hiszen csak rossz véleményük van „ A tőzsdéről”, és azt hangoztatják, hogy veszélyes játék… /
 
HA TE erre az igen nagy lépésre most készem állsz, akkor elmondhatod magadról, hogy ki tudsz emelkedni a vesztesek tömegéből! Ha ezt meg tudod tenni most, akkor később felnézhetsz majd magadra. 
 
Az önértékelésed igen nagyon fog nőni! Képes voltál egy olyan dolgot megtenni, amire a legtöbben képtelenek! Igaz komoly árat fizettél érte, de nem maradtál benn az „érzelmi gödörben” ami most sok trader „halálát” jelenti.
 
Soha ne feledd!
 
Most azokat büntette meg a piac, akiknek nem volt megfelelő kontroljuk a saját pénzük felett.
 
Azoknak a pénzét vették el , akik még nem tudták hogy miként védhetik meg a magukat és a pénzüket a legfontosabb dolog által, a KOCKÁZATKEZELÉSSEL!
 
Mindenki megkapta a büntetését, akár idős, akár fiatal, akár nő, akár férfi is volt.
 
A célod az legyen, hogy elkerüld azt hogy bármikor az életben ismét ilyen mértékben megbünteted magadat.
 
 
 
A 3. lehetőség az hogy távol vagy a piacoktól.
 
 
Amit most írtunk neked ebben a levélben, önmagában nem jelent különösebb értéket.
 
Hogy mi az oka annak, hogy nem kereskedsz, ezt nem tudhatjuk.
Lehet, hogy a most felsorolt élethelyzetek valamelyikét a múltban már átélted.
 
Az is lehet, hogy nem érdekel különösebben a kereskedői szakma.
De talán más oka van a távolétednek. Így mindössze mások hibáiból tanulhatsz.
 
Bízunk benne, hogy levelünkkel tudtunk néhány fontos dolgot adni neked, és olyan információkat világíthattunk meg, amelyekre talán eddig nem gondoltál.
 
Ne feled, hogy célunk az hogy megalapozzuk a sikersztoridat!
Nem csak mondjuk, de meg is mutatjuk hogy hogyan teheted ezt meg.
 
Sok sikert kívánunk neked a profit.hu és a forexegyetem csapata.

 

Szólj hozzá!



Buzz this
Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdezes.blog.hu/api/trackback/id/tr251985809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása