HTML

Tőzsde, Tőzsdézés, Online Tőzsde, Tőzsdei tippek

 

A "TITOK" ami miatt a traderek 80%-a elbukik

2009.10.16. 14:03 :: Forevertrader

Tények, amiket minden befektetésünk előtt ismernünk kell

Természetes számunkra, ha egy céget szeretnénk megvenni, átvenni vagy csak társulni akarunk a vállalkozásba, megnézzük a cég eddigi kimutatásait, anyagi helyzetét, hitelállományát, költségeit, várható havi/éves eredményét...stb egyszóval könyvelési mérlegét.

Abban az esetben sem járunk el másképpen, ha épp megtakarításunkat szeretnénk egy bróker szaktudására rábízni. Itt is előkerülnek kiszemelt brókerünk múltbéli eredményeit igazoló kereskedési kimutatások. Ezek az információk segítik egy komoly üzleti/befektetési döntés meghozatalát számunkra.

Ezeknek a kimutatásoknak a hiányában nem tudjuk befektetésünknél mérlegelni a várható kockázatot, ezért elállunk a "csábító" ajánlattól.

Hogyan vehetem észre hogy rossz úton járok?

Érdemes végiggondolni, hogy tőzsdei kereskedésünk objektív megítéléséhez szintén kereskedéseink könyvelésére lenne szükségünk. Ennek a könyvelésnek áttanulmányozása után kiderülne, hogy azon a szinten tart-e már kereskedési rendszerünk, amibe érdemes megtakarításainkat fektetni vagy még jobban járunk a kispadról szemlélni első szárnypróbálgatásainkat.

A legtöbb trader, ha látná pár hónapra visszamenőleg saját kereskedési jegyzőkönyvét " szélsebesen rohanna " visszautalni brókerszámláján lévő pénzét, mert látná hogy az eddigi eredményei alapján nem reális elvárás a számlaértékének a növekedése. Hányan teszik meg, hogy kereskedés után előkapják "kereskedési naplójukat" és dokumentálják abban aktuális kereskedésüket.

Tisztában vagyok vele, hogy ez unalmas, de gondold végig, pont azt a tevékenységet hagyod ki a kereskedési rendszeredből, ami alapján megfejthető lenne, mi az oka a sikertelenségnek vagy az aktuális pozitív eredménynek. Ezek a statisztikák, kimutatások segítenek erősségeidet megismerésében és feltárják gyengeségeidet. Ha a pénzedet másra bíznád, megkövetelnéd, hogy a kereskedésekről rendszeresen küldjön neked részletes kimutatást, ha pedig magad csinálod, elfelejted ezt a jogos követelésedet.

A tőzsdén az emberek 80%-a elbukik!

Ha te nem ebbe a 80%-ba akarsz tartozni, a sikerre az egyetlen esélyed, ha másolod a maradék 20% kereskedési szokásait. A legtöbb veszteséges trader, ha nem jönnek az eredmények, nem a kereskedési naplója alapján próbálja a hibáit megtalálni, hanem az alkalmazott stratégiáját veszi a kudarca biztos okozójának. A legtöbbször ez a végzetes hiba. Nézd vissza, amikor eldobsz egy stratégiát utána mindig az a periódus jön, amikor épp működött volna, de te már ezt nem élvezhetted.

Hogyan tartozhatom a sikeresek 20%-ba?

Ha a 20%-ba akarsz tartozni, gondolkozz úgy már most, mintha benne lennél. Ne a belépésre fókuszálj. A siker a kilépési rendszerben, a kereskedési napló vezetésében és az eredmények folyamatos kiértékelésében rejlik.

Tartalmazza a naplód a kereskedési adataidon kívül a kereskedésre vonatkozó előre rögzített szabályaidat, kereskedés közben felmerülő gondolataidat, érzéseidet. Miután lezárult a trade a chart másolatát mellékeld a naplódhoz. Hétvégén mindig elemezd ki a heti kereskedéseidet.

"Fordíts annyi időt a dokumentálásra, mint a kereskedésre"

CSAK AZ VEZET KERESKEDÉSI NAPLÓT, AKI MÁR MEGFOGALMAZTA TŐZSDEI CÉLJAIT.  HA MEGTALÁLOD AZ IGAZI, MÉLY  MOTIVÁCIÓDAT, LESZ ERŐD NAPLÓT VEZETNI!

Minta a naplózáshoz: http://www.tozsdetanfolyam.hu/naplo

Szólj hozzá!



Buzz this
Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdezes.blog.hu/api/trackback/id/tr91454154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása